Ghid pentru plantarea si ingrijirea freziilor

Ghid pentru plantarea si ingrijirea freziilor

Ghid pentru plantarea si ingrijirea freziilor

Freziile sunt plante de gradina si ghiveci, cultivate adesea pentru parfumul lor placut si aspectul delicat.Sunt utilizate cu succes in diverse aranjamente florale, singure, in asociere cu frunzele proprii sau in asociere cu asparagus. Datorita parfumului specific foarte placut, sunt folosite in industria cosmetica la prepararea prafumurilor si a cremelor.

Instructiuni de Plantare

Pentru plantare in aer liber

 1. Cautati o locatie unde solul este bine drenat. Daca inca au ramas formate balti dupa 5-6 ore dupa o ploaie puternica este recomandat sa cautati un alt spatiu pentru plantare sau adaugati solului materie organica pentru a ridica nivelul cu 10-15 cm pentru a facilita drenajul(este o operatiune mai costisitoare, dar de multe ori, lipsa spatiului nu-ti da de ales). Muschii de turba, compost, gunoiul de grajd descompus sunt perfecte pentru o asemenea operatiune si sunt foarte raspandite. Freziile necesita sol afanat si bine drenat . Nu vor rezita in soluri umede.
 2. Plantati bulbii de frezii in spatii insorite pe toata durata zilei.
 3. Saptati santuri si plantati bulbii la 10 cm in pamant, la o distanta de 15 cm intre bulbi. Pozitionati bulbii cu partea ascutita in sus. Dupa plantare, udati bine pentru a se tasa solul din jurul lor. Se pot planta atat primavara cat si toamna.
 4. Cand infloresc nu ezitati sa taiati florile pentru buchete si parfumul dulce. (Multor persoane le este teama sa taie florile de frezia crezand ca in acest mod bulbii o sa se usuce. Dimpotriva, din momentul in care florile sunt taiate, bulbii incep sa se dezvolte mai mult).
 5. Dupa ce inflorirea s-a terminat, nu taiati frunzele. Acestea vor „aduna” lumina soarelui si vor crea mancare pentru planta prin procesul de fotosinteza si vor intari bulbul pe viitor. Necesita udare moderata de 1-2 ori pe saptamana
 6. Pe sfarsitul verii, inceputul toamnei, frunzele vor fi galbene si vor muri pe masura ce planta intra in hibernare. In acest moment, foliajul poate fi indepartat. Freziile se vor „odihni” cateva luni in pamant pana la noul ciclu de crestere.

Ghivece/Urne – plantare in spatii protejate

 1. Umpleti recipientele cu pamant de flori, bine drenat. Aproape orice pamant de flori disponibil in comert este bun. Asigurati-va ca exista gauri pentru drenaj. Freziile nu tolereaza umiditatea ridicata. Ele vor putrezi daca nu au drenaj corespunzator.
 2. Ghivecele se amplaseaza la lumina.
 3. Plantati bulbii de frezia 5 cm in pamant si distanta dintre bulbi sa fie tot de 5 cm pentru a impresiona cand infloresc. Bulbii se amplaseaza cu partea ascutita in sus.
 4. Dupa plantare, udati freziile penbtru a se tasa solul din jurul bulbilor. Vor inflori la inceputul verii.
 5. La inceputul verii va puteti bucaura de florile de frezie din ghiveci. Se pot si taia fara sa afecteze in vreun fel dezvoltarea viitoare a a cestora.
 6. Dupa ce florile s-au uscat, foliajul ramane inca verde si nu se indeparteaza pana nu se va usca. Bulbii inca se dezvolta.
 1. Pe sfarsitul verii, inceputul toamnei, frunzele vor fi galbene si vor muri pe masura ce planta intra in hibernare. In acest moment, foliajul poate fi indepartat. Freziile se vor „odihni” cateva luni in pamant pana la noul ciclu de crestere.

Comments (4)

 • Diana M. Reply

  Multumesc pentru informatiile postate mai sus. Nu stiam daca le pot planta sau nu in ghiveci.

  martie 17, 2018 at 6:26 am
 • Mariana Ilie Reply

  Inmultirea se face numai prin bulbi sau si prin seminte?

  martie 18, 2018 at 9:29 am
  • Administrator Garden PLant Reply

   Buna ziua. Inmultirea se face in special prin bulbi. Prin seminte este foarte costisitoare si nu merita asteptarea.

   martie 18, 2018 at 9:27 am
 • Geta Petrache Reply

  Multumesc pentru bulbii de frezii comandati. Au ajuns in conditii foarte bune. I-am si plantat!!!

  aprilie 3, 2018 at 6:26 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Program: 17:00-21:00

24X7 Suport clienti

14 zile drept de retur

Telefon: 0728075920

X